Kocasının Vücudu İrinle Kaplı Olsa da Kadın Tüm İrini Diliyle Yalayarak Temizlese... , Hadisi Sahih mi?

- Bu hadis rivayeti, Taberani, Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve daha başka kaynaklarda yer almıştır. (Misal olarak bk. İbn Hanbel, hno: 12614)
- Bu konuda farklı senetlerle gelen rivayetlerin çoğu zayıf kabul edilmiştir. (bk. Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, hno: 7640; 7641, İbn Adi, el-Kamil, 4/273-274)
- Bununla beraber, benzer ifadeleri barındıran bir hadis el-Bezzar tarafından rivayet edilmiş ve bunun senedi sahih kabul edilmiştir. (bk. Heysemi, a.g.e, hno: 7639)
- Araştırmamızda alimlerin büyük çoğunluğunun zayıf kabul ettiği bu hadis rivayeti farzımuhal sahih kabul ettiğimizde bunun anlamı şudur:
Kocanın hakkının büyüklüğünü göstermek adına bu farazi misale yer verilmiştir. Yoksa, cumhur-u ulemaya göre necis olan cerahat akıntısını, irin gibi kazuratı yalamak gibi bir şeyin olmayacağı açıktır.
KAYNAK: sorularlaislamiyet.com/kocasinin-vucudu-irinle-kapli-olsa-da-kadin-tum-irini-diliyle-yalayarak-temizlese-hadisi-sahih-mi

5 yorum:

  1. Rasûlullah SAV min mübârek ağızlarından insanı okurken,dinlerken bile tiksindiren sözler çıkacağına inanmak çok zor.Hakkın büyüklüğünü daha nezih bir ifadeyle anlatmaktan aciz değil efendimiz(SAV)Bunun idrar ve kazurat demekten bir farkı yok.Efendimiz'in üslûbu değil bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nezih bir ifade hakkın büyüklüğünü hafife aldırır. Benzetme yerindedir.

      Sil
  2. Hadisleri mantığa uymuyor diye inkar etmek cehalettir. Buradaki izah tam ve yerindedir. Hadisleri muhaddislerizah eder.Sebebi vurutlarına bakarak ve diğer delillerle mecazi ve asli vaziyeti illetlerini de birleştirip manaya giderler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. andaval mısın kardesım. inege tapan gerızekalıların dınını savundugu gıbı sacma sözlerı savunuyorsun

      Sil
    2. Mana zaten açıktır kardeşim. Mühim olan ders çıkarabilmek.

      Sil