Böyle Bir Hadis Okudum, Ne Kadar Doğrudur? "Hayatında Üç Kez Tövbe Etmiş Bir Kişi, O Dakikadan Sonra Ne Kadar Günah İşlerse İşlesin -Allah Tarafından- Affedilir." (Buhari, Müslim)

Evvela, ilgili hadiste sorudaki tema işlenmemiştir. Soruda: “sanki kim üç defa tövbe ederse, artık hayatı boyunca günah işlese de Allah affeder”.denilmiş.
Oysa ilgili hadis, böyle bir bilgi vermek için varid olmamıştır. Hadisin tamamı şöyledir:
Ebu Hureyre anlatıyor: Hz. Peygamber (asm) şöyle dedi: “Bir kul bir günah işledi. Sonra da: ‘Ey Rabbim! Bir günah işledim, ne olur beni bağışla!’ dedi. Rabbi de şöyle buyurdu: ‘Kulum günahları bağışlayan ve günahlardan ötürü cezalandıran bir rabbinin olduğunu biliyor mu?(madem biliyor, ben de) kulumu bağışladım. Sonra o kişi, Allah’ın dilediği kadar durduktan sonra, dönüp tekrar günah işledi. Ardından da: ‘Ey Rabbim! Bir günah daha işledim; ne olur onu bağışla!’ diye yalvardı.  Rabbi de şöyle buyurdu: ‘Kulum günahları bağışlayan ve günahlardan ötürü cezalandıran bir rabbinin olduğunu biliyor mu?(madem biliyor, ben de) kulumu bağışladım.
Sonra adam, Allah’ın dilediği kadar durduktan sonra, dönüp tekrar bir günah işledi. Ardından da: ‘Ey Rabbim! Bir günah daha işledim, ne olur onu bağışla!’ diye yalvardı.  Yüce Allah da şöyle buyurdu : ‘Kulum günahları bağışlayan ve günahlardan ötürü cezalandıran bir rabbinin olduğunu biliyor mu?(madem biliyor, ben de) kulumu bağışladım. Dilediğini yapasın’ .” (Buhari, hno: 7507)
Müslim’de  “Kulum günahları bağışlayan ve günahlardan ötürü cezalandıran bir rabbinin olduğunu biliyor mu?” şeklindeki soru sitili yerine, “(Madem) kulum günahları bağışlayan ve günahlardan ötürü cezalandıran bir rabbinin olduğunu bildi” şeklinde kullanılmıştır. Hadisin sonunda yer alan “Dilediğini yapsın” ifadesi yerine, “Dilediğini yap! Muhakkak ki ben seni bağışladım” ifadesi kullanılmıştır. (Müslim hno: 2758)
- Bu hadisin manası: “Madem üç defa tövbe ettin, artık bundan sonra dilediğin kadar günah işle! Seni affedeceğim” demek değildir. Bilakis anlatılan şey tövbenin önemine dikkat çekmektir. Buna göre hadisin manası: “(Ey kulum!) Bundan sonra da günah işlersen, günahta ısrar etmeyip tövbe edersen seni -daha önce üç defa bağışladığım gibi- yine seni affederim.” şeklindedir. (bk. Nevevi, Şerhu Müslim, 17/75; İbn Hacer, 11/99)
Bu hadislerin manası, şu ayetin muhtevasına uygundur(İbn Hacer, a.g.y):
“O takva sahipleri, çirkin bir iş yaptıkları yahut bir günahla nefislerine zulmettikleri zaman Allah'ı hatırlarlar ve günahlarının bağışlanmasını isterler. Zaten Allah'tan başka günahları bağışlayacak kim var? Onlar, işledikleri günahta bile bile ısrar etmezler.” (Al-I İmran, 3/135)
KAYNAK: sorularlaislamiyet.com/anlamakta-zorlandigim-bazi-hadisler-var-aciklar-misiniz

1 yorum: