Böyle Saçma Hadis Olur mu? Açıklar mısnız? "Güneş ve Ay, Kıyamet Günü’nde Dürülüp, Sarılarak Ateşe Atılmış İki Öküzdür." (Buhari)

İlgili hadisin Arapça metni şöyledir:
 الشَّمْسُ وَالقَمَرُ مُكَوَّرَانِ يَوْمَ القِيَامَة
(eş-şemesu  ve’l-Kameru mükevverani yevme’l-kıyameti)
Anlamı şöyledir: “Güneş ve ay kıyamet günü dürülmüş olurlar”(Buhari,hno:3200)
Görüldüğü üzere hadiste sarılarak ateşe atılmış iki öküzdür” anlamına gelen bir ifade yoktur.
- Bazı rivayetlerde yer alan “dürülüp ateşe atılırlar” manasındaki ifadeyi yorumlayan alimler konuyu şöyle açıklamışlardır:
Güneş ile ayın ateşe atılması onlar için bir azap değil, bilakis cehennemi hak edenler onlarla azap edilir. Onların mabud olmadıkları da bu şekilde onlara tapanlara gösterilir. (bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 6/299-300; Umdetu’l-Kari, 15/120 )
- Buhari’nin dışında bazı hadis kaynaklarında şöyle bir bilgiye yer verilmiştir: “Güneş ve ay kıyamet günü  böğüren/veya topal iki öküz olurlar.” (et-Tayalisi, Müsned, hno: 2217)
- Bu rivayetin senedinde iki zayıf ravi olduğu için hadis zayıf kabul edilmiştir. (bk. İbnu’l-Cevzi, el-İlel, 1/34-35; Suyuti, el-Lealiu’l-masnua, 1/75-77)
- Bununla beraber, burada ifade edilen “öküz” sözcüğü bir teşbih/benzetme sanatı içinde değerlendirilmelidir.
Nitekim, Musa el-Medeni de bu konuda şöyle demiştir: “Güneş ve ay ateşe atılarak cehennemlikler  için sürekli bir azap aleti olurlar. Öyle ki, sanki “akîr” olan (böğüren/veya topal bir hayvan gibi yerde sürüklenerek gürültü çıkaran)  iki öküz gibi olurlar.” (bk. adı geçen eserler, a.g.y)
Bu benzetmeden öyle anlaşılıyor ki, dürülen, ışıkları söndürülen ve sürekli cehennemde kalıp oradaki kafirler için birer azap aleti olan güneş ile ay,  bir harmanın etrafından ayrılmadan sürekli orayı döven iki öküz gibi cehennem harmanını döverler. Ayrıca müthiş sesler çıkararak her tarafa hem korku salarlar hem kulakları sağır ederler..
KAYNAK: sorularlaislamiyet.com/anlamakta-zorlandigim-bazi-hadisler-var-aciklar-misiniz

0 Yorum:

Yorum Gönder