Bu Hadisi Açıklar mısınız? "İstanbul Fethedilince Dünyanın Sonu Gelecek." (Tirmizi)

- Hz. Enes’ten nakledildiğine göre, o şöyle demiştir:
“Kostantiniye’nin fethi kıyametin kopacağı zamana denk gelir.” (Tirmizi, hno: 2239)
Bu hadisi rivayet eden Timizi’nin hocası, Mahmud b. Gaylan: “bu hadis gariptir” demiş ve şunları eklemiştir: “Kostantiniye bir rum şehridir ki, Deccal ortaya çıktığı zamanda fethedilecektir. Bununla beraber, Kostantiniye bazı sahabiler zamanında fethedilmiştir.” (ilgili hadis)
Burada şu noktalar önemlidir:
a) Bu hadis rivayeti, yalnız Hz. Enes’in görüşünü yansıtmaktadır.
b)  Tirmizi’nin hocası Mahmud b. Gaylan, bu rivayetin zayıflığına işaret etmek için  onun “garip” olduğunu bildirmiştir.
c) Darekutni de -İlletli hadislere ayırdığı- kitabında bu hadisin farklı şekilde Şube’den rivayet edilmiş olduğunu belirtmek suretiyle zafıyetine işaret etmiştir. (bk. el-İlel, 12/223)
d) Mahmud b. Gaylan’a göre, “Kostantiniye bir rum şehridir ki, Deccal ortaya çıktığı zamanda fethedilecektir” ifadesinden, bu şehrin İstanbulolduğu anlaşıldığı gibi, ahir zamanda/kıyamete yakın bir dönemde ortaya  çıkacak olan  “deccal zamanında fethedileceğini” bildiren ifadesi ise, onun kıymetin kopacağı esnada değil, ona yakın bir zamanda olacağı anlaşılmaktadır.
Buna göre, hadiste yer alan  “Kostantiniye’nin fethi kıyametin kopacağı zamana denk gelir” ifadesinden maksat, kıyamete çok yakın bir zaman dilimi olarak anlaşılmalıdır.
e) Mahmud b. Gaylan’ın “İstanbul’un bazı sahabe döneminde fethedildiğine” dair ifadesi, Hz. Muaviye zamanında  Ebu Eyyub el-Ensari’nin de içinde bulunduğu İstanbul’un fethi için yapılan gazveye/veya gazvelere bir işaret olabilir. Fetih tahakkuk etmemekle beraber, gerçek fetihten önce on defadan fazla İstanbul için fetih teşebbüsleri olmuştur. O günkü kamuda bu teşebbüsler  birer fetih gibi algılanmış olabilir. Yoksa gerçek fethin o dönemde olmadığı bilinmektedir.
f) İstanbul’un kıyamete yakın bir zaman’da fethedilmesi ile, 1453 tarihindeki fethi farklıdır.
İstanbul’un gerçek fethi Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453’te fethedilmiştir. Bu konuda meşhur hadis rivayetleri vardır.
Fakat yukarıda geçtiği üzere, ahir zamanda tekrar İstanbul’un fethi söz konusudur. İbn Hacer’in “en sahih” dediği bir rivayette şu bilgiler verilmiştir: “Melhame-i kübra=Birinci Dünya savaşı ile İstanbul’un fethi 6 sene içerisinde tahakkuk eder. (bir sene sonra) 7. yılda ise deccal ortaya çıkar.”(bk. Fethu’l-bari, 6/278)
Kanaatimizce bu olay İstanbul’un İngilizler’den geri alınması onun kıyamete yakın olan fethini ifade eder.
Bilindiği üzere,  I. Dünya Savaşı 28 Temmuz 1914’te başlamış, 11 Kasım 1918’de sona ermiştir.  İngilizler ve diğer haçlı zihniyetli yandaşları tarafından İstanbul 13 Kasım 1918’de  işgal edilmiş ve 2 Ekim 1920’de son bulmuştur. Hadiste ifade edildiği gibi, bu süreç yaklaşık 6 sene sürmüştür.
KAYNAK: sorularlaislamiyet.com/anlamakta-zorlandigim-bazi-hadisler-var-aciklar-misiniz

0 Yorum:

Yorum Gönder