"Güvercin şeytandır." şeklinde bir rivayet yoktur. Rivayetin aslı şöyledir:
Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir güvercinin peşine düşüp onunla eğlenen bir adam görmüştü.'Bir şeytan bir şeytaneyi takip ediyor!' buyurdular." [Ebu Davud, Edeb 65, (4940); İbnu Mace, Edeb 44, (3765).]
Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), büyük adamın güvercinle eğlenmesini, boş, faidesiz ve malayani bulduğu için şeytana nisbet etmiştir; kendisine şeytan demiştir. Çünkü faidesiz bir meşguliyetle vakit geçirmektedir. Güvercine de şeytan demiştir. Zira adamı malayani bir meşguliyete çekmiştir, zikrullah, faydalı tefekkür ve müsmir bir iş gibi her çeşit faydalı amelden alıkoymuştur.
Nevevî der ki:
"Yavru ve yumurta elde etmek veya yalnızlığa karşı ünsiyet bulmak veya mektup taşıtmak gibi maksadlarla güvercin beslemek caizdir. Hiçbir keraheti yoktur. Fakat uğur çıkarmak maksadıyla onunla meşguliyet ise, sahih görüşe göre mekruhtur. Buna bir de kumar ve benzeri haramlar inzimam ederse, o kimsenin şahidliği reddedilir."
İbnu Hacer gibi birkısım alimler, Enes'in küçük kardeşi Ebu Umayr' ın kuşla oynamış olmasına dair rivayetleri esas alarak, çocukların kuşla oynamasının caiz olduğuna hükmetmişlerdir; yeter ki eziyet etmesinler ve atış talimlerinde hedef olarak kullanmasınlar. (Bk. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)
KAYNAK: sorularlaislamiyet.com/guvercin-seytandir-kadinlar-cehennem-odunudur-erkek-bebeg-sidigi-hainlerin-yakilmasini-emredip
Bre arkadaş güya resulullah a nisbet edilen sözleri savunacaksın. Bahsi geçen hadis ten sonra nevevi nin kanaatini vermişsin maksada binaen caiz olur belirtmiş peki o maksat için güvercinle vakit geçirmek eğitmek insan ömrünü bile çürütür, bu nasıl bir iş. Resullullah a.s güzel yaklaşmakla emrolunduğu ayetleri bilmiyormusun? Böyle basit bir meselede insanı örseleyecek ifadeyi Allah ın elçisi kullanırsa etrafında insan kalır mı? Kimleri affetmedi Allah resulu, isnsanlara yaklaşımı üslübu nasıldı bunları bir muhasebe edin. hadisler aktarıldıktan sonra fi ma kal ev kema kal denmesinin sebebini anlatmamıza gerek var mı?
YanıtlaSil